Για ποιους είναι η γιόγκα;
Yoga
Τι είναι;
Η γιόγκα αποτελεί μία από τις έξι Δαρσάνας (Darshanas), δηλαδή μία από τις έξι ορθόδοξες σχολές της ινδικής φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο σύστημα, το οποίο συστηματοποιήθηκε στις λεγόμενες Γιόγκα Σούτρα (Yoga Sutra) του Πατάντζαλι. Σημαντική αναφορά για το γιόγκα γίνεται και στην Μπαγκαβάτ Γκίτα (Bhagavat Gita).
Στη Δύση, οι μη ειδικοί θεωρούν τη γιόγκα συνώνυμο των διαφόρων στάσεων του σώματος. Στη Yoga-sutra ο Πατάντζαλι περιγράφει τη γιόγκα ως chitta-vritti-nirohdah, που σημαίνει ότι σταματά την περιπλάνηση του νου. Σκοπός της γιόγκα είναι να κατευθύνει τον νου αποκλειστικά προς ένα αντικείμενο και να διατηρεί την κατεύθυνση αυτή χωρίς περισπασμούς. Πρόκειται για μία κατάσταση πνευματική. Ωστόσο, η ηρεμία του νου δεν είναι στόχος χειροπιαστός. Ξεκινάει κανείς από την πρόοδο κατά την επιδίωξη μίας στάσης, μιας και είναι πιο εύκολο να προσπαθήσει κάτι απτό, σωματικό, και στη συνέχεια να περάσει σε κάτι άυλο, την ηρεμία του νου. Κατά την πρακτική της γιόγκα, αρχίζει κανείς με κάτι γνωστό και κινείται προς το άγνωστο, χρησιμοποιώντας το σώμα και την αναπνοή. Με τις στάσεις και την αναπνοή ανοίγει το σώμα και ο νους, κι έτσι ο ασκούμενος γίνεται δεκτικός στην υπέροχη εμπειρία της ησυχίας του νου και της εσωτερικής γαλήνης. Στην πρακτική της γιόγκα υπάρχει μόνο η παρούσα στιγμή, η επιστροφή στο σώμα επαναφέρει και τον νου στο παρόν. Κάθε φορά που κάποιος επανέρχεται στο παρόν, παραμερίζει κάποιο φορτίο που κουβαλά. Είναι πιθανόν αργότερα να το ξαναπιάσει, όμως ασκήθηκε ήδη στο να το αφήνει, να χαλαρώνει την ένταση.
Με τη συστηματική πρακτική, ο ασκούμενος καταφέρνει να μειώνει την εσωτερική ένταση και τον θόρυβο του νου όλο και πιο συχνά και για μεγαλύτερα διαστήματα και, με αυτήν την έννοια, η πρακτική της γιόγκα δεν είναι άσκηση αλλά τρόπος ζωής.
Τι σημαίνει;
Η λέξη ‘γιόγκα’ σημαίνει ένωση, σύνδεση και υποδηλώνει τον στόχο του φιλοσοφικού αυτού συστήματος που είναι η ένωση του ανθρώπου με ό,τι ανώτερο υπάρχει μέσα του, με το Σύμπαν και το Θεό. Η επιστήμη της γιόγκα βασίζεται στην σημασία επίτευξης σύνδεσης σώματος, νου και πνεύματος, ώστε να μπορεί κανείς να ζει και να δρα σε αρμονία με ολόκληρη την ύπαρξη.
Τι είναι η Χάθα Γιόγκα;
Η γιόγκα, όπως έγινε γνωστή στη Δύση, δεν αντιπροσωπεύει το πραγματικό φιλοσοφικό σύστημα γιόγκα, αλλά την εισαγωγή στο δρόμο της γιόγκα, γνωστή ως Χάθα Γιόγκα, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο προκαταρκτικών ασκήσεων - ασκήσεων αναπνοής και στάσεων του σώματος - που εναρμονίζουν την ενέργεια που κυκλοφορεί στο φυσικό σώμα. Η λέξη Χάθα (Hatha) προέρχεται από τη λέξη χα (ha), που σημαίνει ήλιος, και τη λέξη θα (tha), που σημαίνει σελήνη, και εκφράζει την πόλωση της ενέργειας στο σώμα. Πρόκειται για την επιστήμη της κατανόησης του σώματος στην ολότητά του, η οποία εναρμονίζει τις φυσικές, νοητικές και συναισθηματικές του λειτουργίες.
Τι είναι η αστάνγκα γιόγκα;
Ο όρος ashtanga yoga είναι μία γενική έννοια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη της κλασικής γιόγκα, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική, όπως αυτή δόθηκε από τον Patanjali στο κείμενο των Yoga Sutras. Κατά τον Patanjali, το φιλοσοφικό σύστημα της γιόγκα περιγράφεται ως σημείο παρατήρησης (darshana) και η οπτική του δημιουργεί 8 διαφορετικές γωνίες ή σκέλη ή σκαλοπάτια (ashta=8, anga=γωνία). Μέσα από το πανάρχαιο σύστημα της αστάνγκα βινυάσα γιόγκα, κοιτά κανείς μέσα από τις οκτώ αυτές γωνίες. Βινυάσα χαρακτηρίζεται το σύστημα κίνησης του σώματος σε συγχρονισμό με την αναπνοή, το οποίο έχει ως στόχο να δυναμώσει την εσωτερική φωτιά, διευκολύνοντας την διαδικασία κάθαρσης σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό). Κατά την πρακτική, καλλιεργείται η tristhana, δηλαδή τα τρία σημεία προσοχής την ώρα κάθε δράσης: η στάση (asana), η αναπνοή (vinyasa) και η εστίαση του βλέμματος (dristhi), τα οποία αντιστοιχούν στα τρία επίπεδα κάθαρσης, το σώμα, το νευρικό σύστημα και το μυαλό αντίστοιχα.
Οι οκτώ γωνίες της αστάνγκα γιόγκα
1- Yama: οι ηθικοί φραγμοί που ελέγχουν τις πράξεις και τα λόγια μας απέναντι στους άλλους.
2- Niyama: η πειθαρχία στις πράξεις μας, στη συμπεριφορά μας και στη στάση μας απέναντι στον εαυτό μας.
3- Asanas: οι στάσεις του σώματος που στη Δύση έχουν γίνει συνώνυμες της γιόγκα.
4- Pranayama: ο έλεγχος της αναπνοής με σκοπό την καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας (prana) μέσα μας.
5- Pratyahara: η υποχώρηση των αισθήσεων.
6- Dharana: η συγκέντρωση του νου, η ικανότητα να κατευθύνεται προς ένα αντικείμενο και να μένει εστιασμένο σε αυτό.
7- Dhyana: διαλογισμός, κατά τον οποίο ο νους εστιάζεται σε ένα σημείο.
8- Samadhi: μια πεφωτισμένη κατάσταση απορρόφησης μέσα στο απόλυτο.
Πώς ν’ αρχίσω;
Το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι του στη γιόγκα είναι αυτό ακριβώς που βρίσκεται. Ο ανταγωνισμός και η σύγκριση με τους άλλους είναι έξω από το πνεύμα της γιόγκα. Η επαφή με τη γιόγκα είναι δουλειά εσωτερική, είναι η προσωπική διαδρομή καθενός στο δρόμο προς τον εσώτερό του εαυτό. Το μόνο σημείο αναφοράς είναι ο εαυτός μου την παρούσα στιγμή, το παρελθόν και το παρόν δεν ανήκουν στο σημείο αναφοράς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ταξίδι εσωτερικής πνευματικής αναζήτησης χωρίς τερματικό σταθμό.
Μικρά αλλά σημαντικά
Ο χρόνος είναι σχετικός, το ίδιο και η γνώση. Δεν υπάρχει σωστός ή συγκεκριμένος χρόνος για την πρακτική, η γιόγκα είναι τρόπος ζωής και όχι μορφή άσκησης, γι’ αυτό η ενασχόληση μαζί της αποτελεί συνήθως σχέση ζωής.
Η αναπνοή είναι η πηγή της ενέργειάς μας, βρίσκοντας τη σύνδεση με τον κύκλο της αναπνοής μας βρίσκουμε τη σύνδεση με τη ζωή.
Η συγκέντρωση μπορεί να αποτελέσει σημείο εξάσκησης και να οδηγήσει στην δυνατότητα εστίασης της προσοχής. Μιας και η συγκέντρωση έχει κατακτηθεί, η εστίαση της προσοχής απλά συμβαίνει.
Η συχνότητα της πρακτικής είναι συνάρτηση της ευφυΐας του σώματος. Όσο περισσότερο αφουγκράζεται κανείς το σώμα του, τόσο πιο συνεπής είναι στις πραγματικές του ανάγκες και στην πρακτική που κάθε φορά χρειάζεται.
Η χαλάρωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι παύσεις μας δίνουν την απόσταση που χρειαζόμαστε για να δούμε τα πράγματα καθαρά. Βρίσκω τη δύναμη μέσα μου, αφουγκράζομαι το σώμα μου, ακούω τις ανάγκες του και τις ικανοποιώ, βρίσκω αρμονία και ισορροπία στη ζωή μου, σέβομαι τα όριά μου και διεκδικώ στη ζωή μου τις παύσεις που χρειάζομαι για να ανακτήσω τις δυνάμεις μου…
Η γιόγκα είναι η τέχνη που οδηγεί στην αρμονία της τελειότητας της ύπαρξης. Είμαστε όλοι τέλεια ατελείς, είμαστε όλοι πλήρεις, είμαστε όλοι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε, ήρθε η στιγμή να βρούμε τη δύναμη μέσα μας, να αφήσουμε την εσωτερική μας λάμψη να ακτινοβολήσει εξωτερικά, να χαμογελάσουμε στον εαυτό μας με ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας προσφέρει και να απολαύσουμε το δώρο της ύπαρξης…

Πες μας τι χρειάζεσαι και έλα να στήσουμε πάνω σου
την προσωπική σου ολοκληρωμένη πρακτική!
Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα!